Press "Enter" to skip to content

Dési János vendége Beer Miklós

Az interjúban Beer Miklós nyugalmazott váci püspök osztotta meg gondolatait az egyház mai kihívásairól és a társadalmi kérdésekről:

  • Egyházi botrányok és kihívások: A püspök kiemelte, hogy a közelmúlt botrányai (gyermekmolesztálási ügyek) mélyen érintették őt, és rámutatott arra, hogy az egyháznak jobban kell szűrnie a papi hivatásra jelentkezőket, például pszichológiai tesztekkel. Szerinte a problémák kezelésének módja jelentős hatással van az egyház hitelességére.
  • Cölibátus és papi utánpótlás: Beer Miklós a cölibátus feloldásának kérdését is érintette, amit több szempontból is megfontolandónak tartott, főként a paphiány enyhítése érdekében. Kiemelte, hogy a görögkatolikus papok példája is mutatja, hogy házas papok is jól ellátják feladataikat.
  • Szolidaritás és társadalmi szerepvállalás: Az egyház szociális szerepét illetően a püspök hangsúlyozta a szolidaritás fontosságát, különösen a szegényekkel és hátrányos helyzetűekkel való kapcsolattartásban. Kitért a cigánypasztoráció tapasztalataira, valamint arra, hogy az egyháznak nagyobb hangsúlyt kellene fektetnie a szegénység enyhítésére.
  • Az egyház jövője és változás szükségessége: Beer Miklós szerint az egyház számára elengedhetetlen, hogy az emberek mindennapi problémáira reagáljon, és hogy a hívekkel való közvetlen kapcsolatot ápolja. Úgy látja, hogy a világegyház friss lendületet mutat Afrikában és más régiókban, amit Európának is példaként kellene tekintenie.

Az interjúban több személyes élmény és gondolat is megosztásra került, amelyek az egyházi munka gyakorlati oldalát mutatták be, valamint a püspök saját hitbéli és filozófiai meggyőződéseit is tükrözték.

Forrás: Klubrádió.hu

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .